Význam výživy pro zdraví
Výživa ovlivňuje naše zdraví až z 80%. Genetickou výbavu, kterou si každý neseme v sobě, neovlivníme. To, co jíme, ovšem ovlivnit můžeme a tím můžeme ovlivnit i naše zdraví. Výživa je tedy nástroj, se kterým můžeme všichni pracovat a výsledky této práce přinesou ovoce v podobě dobrého zdraví a kondice. Je to tedy možnost, jak si každý můžeme dopomoci k delšímu a kvalitnějšímu životu.
Civilizační choroby…
V poslední době plné fast foodů, stravování ve spěchu nebo po celodenním hladovění přijímání velkého množství potravy, se zvyšuje výskyt civilizačních chorob – vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob končících anginou pectoris, infarktem myokardu nebo mrtvičkou, diabetu II. typu, rakoviny a v největší míře obezity – je důležitost výživy stále větší.
…a jejich prevence
Výskyt obezity lze snížit stravou s vhodným množstvím energie a kvalitních živin. Výskyt diabetu neboli cukrovky ovlivníme stejným způsobem, s ohledem na příjem chrómu a postupným příjmem cukrů. Rozvoj rakoviny můžeme ovlivnit antioxidanty a bioflavonoidy z potravy a taktéž dostatkem vlákniny, hypertenzi a srdečně-cévní onemocnění lze zmírnit příjmem kvalitních olejů s dostatkem omega mastných kyselin a dostatkem vlákniny.
I přes vysokou úroveň medicíny není možné vyléčit vše. Nemoc rapidně snižuje kvalitu života. Proto, pokud chceme kvalitně a dlouze žít, dbejme na své zdraví alespoň tak, jak je v našich silách. S důrazem na kvalitní potraviny a celkově zdravou výživu v první řadě.