Přepuštěné máslo - ghí
Přepuštěné či přečištěné máslo, jak jej známe, je produkt kravského másla. Původně pochází z Indie, kde se však připravuje z buvolího mléka. Dnes jej používají šéfkuchaři po celém světě pro jeho výborné vlastnosti a říkají mu klarifikované máslo. Ghí má vyšší kouřový bod, což znamená, že vydrží vyšší teplotu, než se přepálí. Pro srovnání – máslo má kouřový bod 150°C a přepuštěné máslo 200-250°C. Z tohoto důvodu je vhodné na smažení, restování, dušení i pečení. Taktéž, skladované v chladnu a tmě, má velmi dlouhou trvanlivost v řádu měsíců až let.
Přepuštěné máslo používaly běžně naše prababičky, jen jej nenazývaly máslo, ale putra. Syrové máslo bylo vzácné a také se rychle kazilo.
Ghí zlepšuje stravitelnost pokrmů a posiluje dobrou chuť pokrmů. Podle ayurvédy je přepuštěné máslo nejvhodnějším tukem pro člověka, napomáhá prý detoxikaci navázáním toxinů rozpustných v tucích. Přepuštěné máslo obsahuje mastné kyseliny s krátkými řetězci, které mají blahodárný účinek na zánětlivé procesy ve střevech.
Příprava přepuštěného másla
- Zahřívejte máslo v hrnci se silným dnem na střední teplotě, dokud se nezačne vařit.
- Jakmile se objeví bílá pěna, je potřeba jí odstranit. Toto je nutné po celou dobu přípravy. Ztlumte oheň nebo snižte teplotu, aby byl vidět jen slabý var a vypařovala se přebytečná voda, stále odebírejte pěnu.
- Doba přípravy je závislá na množství másla. 1kg másla se bude vařit asi 30 minut, 3kg už asi 3 hodiny, nesmí ztmavnout.
- Pro delší životnost se může do přepuštěného másla přidat špetka soli.
- Uvařené máslo ještě přeceďte přes plátýnko a nechejte v pokojové teplotě nezakryté vychladnout do tuhé konzistence. Hotové tekuté ghí je průzračné a má nazlátlou barvu.
Dejte pozor, abyste máslo nezahřívali na příliš vysokou teplotu a příliš dlouho a nepřipálilo se. V tomto případě by máslo ztmavlo a dostalo nežádoucí zápach.
Pěnu sebranou z povrchu a sražené kousky ze dna hrnce, nazývané šmolc či cmour, můžete použít do těst, při smažení lívanců a palačinek, při restování cibulky a jiné zeleniny, do polévek, luštěnin či obilovin.
Skladování přepuštěného másla
Přepuštěné máslo můžete skladovat při pokojové teplotě, ideálně ale však v chladnu a suchu ve spíži. Můžete jej uchovávat i v lednici, ale před přípravou je vhodné máslo vytáhnout z lednice o chvíli dřív, aby trochu změklo. Nahřátím se rozpustí.