Jáhelník
Počet porcí | 8 |
Doba přípravy | 90 minut |
Ingredience
Jáhly | 200 g |
Nastrouhané jablko | 4 ks |
Mletý cukr | 150 g |
Skořice | 1/2 lžičky |
Rozinky | 10 g |
Ledový salát | 100 g |
Ovoce | 200 g |
Sůl |
Postup přípravy
Jáhly nejprve v cedníku spaříme vařící vodou, abychom je zbavili hořkosti. Vložíme je do hrnce do 750ml vody, lehce osolíme, přidáme spařené jáhly a vaříme zhruba 20minut do konzistence husté kaše. Necháme vychladnout.
Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky, oříšky vmícháme do jáhelné kaše. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj druhou polovinu cukru. Sníh vmícháme do jáhelné kaše.
Polovinu směsi dáme na vymazaný a vysypaný plech, nebo na plech s pečícím papírem. Poklademe ovocem a dáme druhou polovinu kaše. Pečeme asi hodinu na 160°C.