Mřížkový koláč s mákem a jablky
Počet porcí | 1 plech |
Doba přípravy | 90 minut |
Ingredience
Hladká mouka | 300 g |
Prášek do pečiva | 1/2 |
Mletý cukr | 125 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Vejce | 1 ks |
Jablka | 1 kg |
Cukr krupice | 50 g |
Citron | 1/2 |
Lískové ořechy | 100 g |
Mák | 250 g |
Vanilkový cukr | 1 ks |
Vejce | 1 ks |
Mléko | |
Skořice |
Postup přípravy
Na vál prosejeme sypké ingredience. Přidáme 1 vejce a změklý pečící tuk, zpracujeme ručně v těsto, které rozdělíme na 3 díly. Mák nameleme a spaříme v mléce. Očištěná a nakrájená jablka krátce podusíme s cukrem krupicí, skořicí a citronovou šťávou. Necháme vychladnout. Oříšky nastrouháme a opražíme nasucho na pánvi, necháme vychladnout. Jeden díl těsta vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané dortové formy. Propícháme vidličkou. Z druhého dílu vytvoříme okraj asi 4cm.
Náplň: ušleháme vejce s vanilkovým cukrem, smícháme s makovou směsí a ¾ oříšků. Zbytek oříšků vmícháme do jablečné náplně.
Makovou náplň rozetřeme na těsto, na ní položíme jablečnou náplň. Z třetího dílu vytvoříme mřížku. Vložíme do trouby a pečeme při 160°C asi 50minut.